tisdag 16 februari 2010

Prover

Som sagt, jag har ringt till Doktor L och pratat om vilka prover som tagits vid missfallsutredningen. Jag bad henne att skicka det till Linné. Pratade med L om proverna som fina IVF-vännen rekommenderade. Det var ingenting som hon tog sa hon. Nä hä. Ringde till Linné och ska i veckan maila till läkaren där. Ska bland annat nämna det där med trombyl och kortison. Nu till ett par frågor:

Vad bör jag som har gjort en missfallsutredning men ändå förtsätter att få missfall kolla upp? Finns det något speciellt att reda upp innan nästa försök och var gör jag detta i så fall?

Förslag på vad jag ska skriva till läkaren på Linné? Har några punkter men ni brukar ju komma med så kloka synpunkter, tips och råd.

Tackar och bockar för förslag.

2 kommentarer:

Linda sa...

Ett par saker som jag har lärt mig kan orsaka missfall är problem med sköldkörteln och oupptäckt diabetes. Vet inte om de kollade sådant vid missfallsutredningen.

Frida sa...

Upprepade missfalls-världen är på sätt och vis ännu hårdare än ivf-världen tycker jag. Mindre pengar i branschen, mindre forskning, färre experter... Och det krävs nästan att man som patient är mkt aktiv - så bra att du kollar upp!

Trombyl är bra, men finns ju receptfritt (barnalbyl) så tycker nog att du efter 4 missfall ska försöka få fragmin, lite starkare grejer. Många olika saker med blodets koagulation kan vara fel, och i regel testar de inte alla dessa vid utredning.

Imunförsvaret kan ställa till det, i så fall kan prednisolon vara till hjälp (har du en känsla av att du har starkt imunförsvar?)

Sköldkörtelbesvär är vanliga. Se till att få ta sköldkötrelprover direkt när du plussat nästa gång - mina är normala emellan graviditeterna, men sticker iväg när jag blir gravid. Man bör också ha ett lite snävare toleransintervall för TSH vid infertilitetsproblem, rekommenderar ett TSH helst under 1,5, definitivt under 2,0.

Det finns också goda resultat av en behandlingsform som kallas "Tender loving care" (googla) dvs att den blivande mamman tas väl om hand av vården osv och får gå på täta kontroller. Jag tycker du ska få vul minst varannan vecka nästa grav, finns ingen anledning att låta dig vänta så länge som sist.

Bra att de tar om hand dig på Linné - men missfallexperter är de knappast? Kan de kasnke remittera dig till ngn i Stockholm?

Du har mina tankar!!