lördag 14 november 2009

Nix

Jag är inte nöjd med svaret jag fick av Doktor O även om det är intressant att en del tolkar det annorlunda än jag, t ex Mary.

Brevet jag skrev till Doktor O var inget ihopkastat med en massa "jag tycker" och annat som anspelar på mina känslor. Det var faktabaserat med datum och Doktor O:s kommentarer i citat. Det var ett brev på tre sidor som tagit mig ett tag att skriva, som fina kollegan M korrigerat, läst igenom och diskuterat med mig. Det var inget hastverk. Detta handlar inte om något hastverk heller. Vi vill ha ett syskon till vårt barn och det har nu gått 1 1/2 år sedan vi påbörjade denna syskonsväng. Jag betalar för detta tillsammans med min sambo, jag tycker att jag bör ha en del att säga till om i behandlingen, jag är ingen nybörjare vi har gjort sex (6)syskonförsök. Vi har tagit del av risker med tvillinggraviditeter, vi har en enda gång fått två embryon och denna gång blev vår älskade son till. Vi har velat ha två embryon tillbaka sedan dag ett (för ett år sedan) på Linné och jag vet att andra får det. Till slut blev vi lovade vid två olika tillfällen med sedan rökta, lurade.

Jag tänker mig in i situationen. Om en förälder på jobbet hade varit missnöjd med något jag personligen gjort hade jag tvingat mig själv att ta det, fejsat det trots att det hade varit asjobbigt. Jag hade pratat med personen enskilt, försökt förklara, bett om ursäkt om jag gjort/sagt något galet. Jag är bara människa, jag kan göra/säga fel. Jag arbetar med människor och Doktor O också. Hur hade det sett ut om jag som pedagog hade sagt: "Jag förstår om jag har svikit er, det är nog bäst om ni vänder er till mina kollegor i fortsättningen." Det skulle kännas som att skaka av sig problemet utan att innan ge alternativ eller någon förklaring.

Ja Doktor O:

a) Erkänner att han har svikit men har tänker inte be om ursäkt för det.
b) Skakar av sig problemet (oss) och låter oss gå till kollegorna.
c) Talar om att brevet finns i journalen. Konstigt borde det annars.

För övrigt är det flera frågor som lämnas obesvarade. Doktor O lovade oss två embryon tillbaka men kunde inte fullfölja det eftersom det inte var han som jobbade den dagen vi skulle till kliniken. Huruvida vårt önskemål tillgodoses kan väl inte bero på hur läkares olika scheman ser ut? Det kan väl inte vara möjligt att olika läkare på samma klinik har olika policy? Dessa frågor bland annat fick inga svar. Man kan ju undra varför.

Nix jag är inte nöjd och tycker inte att det är rimligt att man i denna IVF-karusell ska behöva slå sig fram och stånga sig blodig. Det är inte ok på något sätt.

3 kommentarer:

Mary sa...

Hej igen!

Vill bara förtydliga att jag inte tyckte att läkaren verkar ha hanterat det hela på ett särskilt bra sätt. Det var mer det att jag tyckte att du skulle vara nöjd med vad ditt brev åstadkom. Utifrån det du har skrivit om Dr O antog jag att han var nonchalant och slarvig i bästa fall. Hade han varit exemplarisk i sin yrkesroll hade du ju aldrig behövt skriva brevet. Mot DEN bakgrunden tyckte jag att hans svar var bättre - i bemärkelsen "mer av en framgång" - än förväntat.

Jag hoppas att ni får en bra läkare nu, och att de frågor du tog upp i ditt brev kommer att kunna tas upp. Annars tycker jag att ni ska be att få byta igen.

Anonym sa...

Hej Mary,

Ok jag fattar vad du menar. Det var inte meningen att gå på dig på något sätt, utan jag missförstod nog och tyckte att det var intressant att andra uppfattade det hela på ett annat sätt. Så kan det ju vara ibland, att man själv är så målmedveten och har så starka åsikter att man kanske inte tänker på att saker kan vara/uppfattas på andra vis.
Ja jag känner igen ditt namn och vet att du har kommenterat förr. Kul att du läser här fortfarande!
Kram Anna-Bell

Anonym sa...

Usch vad jobbigt det verkar, att de inte vill gå med på att återföra två! Kanske har de fått bannor av socialstyrelsen för att de fått för många tvilliggraviditeter?
Jag går också på CVL, och har innan jag kom dit gjort 1 IVF med långtidsodling, vilket resulterade i 1 ET och 2 FET med perfekta blastocyster. Senaste FET blev utomkvedshavandeskap visserligen, och det räknas ju som "lyckat" resultat av IVF-läkare. Nu har jag bytt till CVL och gjort 1 ET som misslyckades. Nu ruvar jag på ett embryo, men ville helst ha tillbaka två, men det var inget att diskutera. Jag har träffat alla 3 doktorerna JH, TB och O, och JH klickade jag verkligen inte med. Dr O verkar ju allra trevligast, så jag blir jätteledsen när jag hör hur ni blivit behandlade.
Fan, man betalar ju jättemycket, och tiden bara går... TRE år har vi försökt få syskon nu, så jag är en medkämpe till dig.

Kram
Ankan