söndag 24 juli 2011

Tyst

Vad hade ni gjort om du hade vaknat på morgonen och funnit att er man inte kommit hem från krogbesöket dagen innan? När du sett att ingen har ringt eller skickat sms till er på hela natten?

Sambon hade enligt mig taskigt ölsinne när vi träffades. Drack kanske inte så ofta men när det väl blev, blev det för mycket. Han kräktes en massa och fick minnesluckor, sa otrevliga saker till mig som han glömt dagen där på.

Det är sällan vi dricker, han och jag. Jag kan ta en glas vin någon enstaka gång när jag inte håler på med IVF, är gravid eller ammar. Tillfällena har alltså varit få de senaste åren. Men det gör inget. För jag tycker att det är så där att dricka. Jag har vuxit upp i ett hem där mamma är absolutist. Lite extremt för min del, men jag har inte vanan att sitta på fredagkvällen och dela på en flaska vin. Inte sambon heller. Det händer på sin höjd att han tar en folköl.

Det har hänt vid ett flertal gånger under senare år att sambon varit ute, blivit för full. Som den gången, dagen innan Prinsens luciafirande med dagmamman. Det hade varit julfest med jobbet. Sambon kom hem på nattkröken och spydde som en räv. Och var aptrött när vi skulle kolla på luciatåget. Jag hade lust att slå honom hårt, så dåligt tyckte jag att det var. Eller den gången när jag var höggravid med Gittan. När han inte hade ringt på hela natten. Prinsen vaknade klockan sju och jag gick upp för att göra frukost. Då upptäckte jag att sambon inte kommit hem, att soffan var tom. (Ja jag gillar inte att ha någon som luktar öl i sovrummet...)Efter flera försök att nå honom på mobilen svarade han och var på efterfest. Medan jag satt gravid i köket och åt frukost med vår son.

Vad skulle du tycka om att behöva sitta på morgonen och ringa runt, väcka folk för att ta reda på vart din man är? Fråga när de såg honom senast, undra om de vet vart han tagit vägen? Och nej, han är inte typen som är hos en annan kvinna. Det skulle verkligen förvåna mig.

För två helger sedan var han ute med en kompis och åt. När jag vaknade på morgonen var han inte hemma och hade inte hört av sig. Efter att ha letat i hela huset hittade jag honom i hängmattan på tomten. Han hade glömt nycklarna och ville inte banka på så att barnen och jag skulle vakna. Det var ju snällt.

Vad skulle du känna om er man inte kommit hem? När du sitter vid datorn och kollar på dn.se för stt se om de hittat någon 35-åring med en kniv i bröstet i Stockholmsområdet? När ni undrar om det bara är en gång i raden han inte hör av sig eller om något verkligen hänt.

Det är sällan han dricker, sambon. Kanske inte ens varannan månad och då inte så att han blir besrusad. Men det är när hn ska ut med polarna, det är då jag blir orolig. För jag vet. Han har taskigt ölsinne. Med det menar jag idag att han blir så full att han kräks eller inte hör av sig. Att han får risigt omdöme. Han säger inga dumma saker mer och har slutat att dricka ren sprit, ett krav jag ställde för många år sedan.

Klart att jag har pratat med honom. Och när bakfyllan slår till har han dåligt samvete. Men efter ett par dagar låter det på honom som att det inte är så farligt. För att det händer ju så sällan, säger han.

Vad säger man till sin femåring när han ser att pappa inte har kommit hem? När han undrar i vilken säng han har sovit? När inte ens jag vet.

Hur skulle det kännas om din annars så ömsinte man dissade dig, pissade på dig, visade stor brist på respekt? Vad skulle du säga, ta till, när du tidigare sagt att du lämnar honom om det händer igen. Och det händer igen.

Klockan är åtta på morgonen. Ute regnar det. Prinsen var uppe länge igår så han sover ännu. Gittan leker på golvet. Telefonen är fortfarande tyst.

12 kommentarer:

Tudorienne sa...

Mardröm. Vet inte vad jag ska säga om det mer, men så där får det inte vara.

Maja Gräddnos sa...

Jag hade dött. Fått en knäpp. Blivit galen. Men det är förstås min paranoja.

Att förbjuda är sällan någon bra idé. Beslutet måste vara bådas. Men kan ni prata om hur det känns för dig, hur jävla illa det verkligen blir när han gör så. För jag kan tänka mig att för honom måste det på något vis vara något han inte förstår.

Om han förstod skulle han väl inte behandla dig så, tänker jag?

Kram
Maja Gräddnos

Anonym sa...

Klockan tio ringde han. Sa att han hade sovit hos en kompis. Han nämnde det igår, att han kanske skulle göra det. Men lovade att ringa och tala om hur det blev. Men han ringde inte och idag påstår han att han skickade ett sms på natten. Inget jag fått. Känns jobbigt att misstro honom, men varför kom just det sms:et inte fram? Hans iphone hade tydligen blivit stulen senare. Sambon var gullig i luren men jag hård. Skickade ett meddelande där jag skrev att jag inte orkar med att han tar en blecka, även om det är sällan. Inte när det blir så här.
Anna-Bell

paprika sa...

Fy fan. Oansvarigt, fattar han inte det? Jag hade blivit skogstokig.

Anonym sa...

Oj jösses!!! Jag skulle nog ringa och dubbelkolla med de personer han säger att han sovit hos. Även om jag , precis som du, inte en sekund tror min man om att vara otrogen. Men tro är en sak och vetande en annan.

Han beter sig som en fjortis och borde skärpa sig ganska många hekton.

/hellomotti

Anonym sa...

Jag vet faktiskt inte vad jag skulle göra. Men jag tycker inte att det är något konstigt att förbjuda honom. Så ska du och era barn inte behöva behandlas. Mest vill jag skicka en stor kram till dig!

Ulrika sa...

Höjden av omognad. Karln är över 30, har två barn och borde inse att det där inte är acceptabelt. Framför allt ska du inte "sopa" och göra tillvaron lättare för honom. Berätta utan omsvep hur dt känns, dokumentera och visa honom vad som hände när han bagatelliserar det. Ge tusan att ge honom treo när han är bakfull. Visst, han är ju ingen alkis men att på något sätt hjälpa honom är som ett medberoende. Jag tor jag skulle lämna min karl om jag utsattes på för dylik behandling men det är jag. Vis av erfarenhet tar jag ingen skit.

Vera sa...

Usch,jag lider verkligen med dig!
Men för mig som arbetat på beroendeklinik så luktar detta lite värre än vanlig omognad tyvärr. Din sambo verkar ha ganska stora problem de gånger han "tar sig en bläcka".
Skulle faktiskt gå så långt som att säga att han har ett missbruk av alkohol. (Att skilja från alkoholberoende,men ett stort varningstecken för att ett sådant kan komma att utvecklas).

"Missbruk (enligt DSM IV) – om minst ett av följande kriterier uppfylls under en och samma tolvmånadersperiod:

Upprepat bruk som leder till att individen misslyckas med att fullgöra sina skyldigheter på arbetet, i skolan eller i hemmet.
Upprepat bruk i situationer som medför betydande risk för fysisk skada ( t ex rattfylleri).
Upprepade problem med rättvisan då personen varit påverkad.
Fortsatt bruk trots ständiga eller återkommande problem av social eller mellanmänsklig natur orsakade eller förstärkta av berusning."

(Definitionen kopierad och inklistrad).

Det här är allvarligt tycker jag, och om din sambo inte kan avstå från sina bläckor helt för er skull, din och barnens, ja, då har ni ett ganska stort problem att tackla.

Själv hade jag blivit så inihelvete sårad, och jag tycker absolut du ska utesluta otrohet då han ju inte verkar ha nån koll när han blir så här berusad. Det lär ju inte vara nåt planerat, men alla som minns sina rediga tonårsfyllor vet att man kan göra otroligt dumma saker (typ hångel) under alkoholens inverkan... Tänk också på alla de (oftast män) som drattar i från nån kajkant efter festen med mer eller mindre förödande följder.

Detta är min spontana reaktion på det du skriver,och jag är medveten om att den är stark, men alla mina varningsklockor ringde när jag läste ditt inlägg.

Och att "tappa bort" sin Iphone, det gör man väl bara inte som småbarnsförälder? Låter så himla konstigt tycker jag....

Usch,får ont i magen när jag läser, hoppas han kommit hem nu.

Anonym sa...

Känner igen vad du beskriver. Precis så betedde sig min man för en sex-sju år sedan, om och om igen. Tack och lov hade vi inga barn då. På något sätt nådde jag till slut fram till honom, eller om han kom till insikt själv. Han hade en stressigt jobb, en krånglig familj och svårt att hantera sina känslor och kunna varva ner. Drickandet (som inte heller var så ofta men desto MER)blev ett sätt att "radera hårddisken" när livet kändes jobbigt. Samtidigt kämpade vi med ivf, så det var mycket.

Hursomhelst, han började gå i terapi, åt antideprissiva och det har inte hänt på ca sex år. Men, oron finns kvar. Är fortfarande orolig och misstror honom när han ska gå på aw eller så. Ett sånt beteende förstör så otroligt mycket!!

Enligt min åsikt behöver han nog hjälp med att reda ut varför han dricker så stora mängder, det är inte värdigt en vuxen människa.

Och för dig är det nog inte långt kvar innan du får svårt att sova när han är ute på grund av oro och ovisshet. Så var det för mig iallafall.

Helena

Uniflora sa...

Jag vet min kommentar kommer sent, men USCH OCH FY! Hemskt! Skulle aldrig acceptera nåt sånt.

Hur har ni diskuterat i efterhand?

Stor kram till dig.

Anonym sa...

Fy tusan. Vet precis hur det känns. Hade samma problem med min sambo. Han drack inte heller speciellt ofta. Säg att han var ute 6ggr om året men 2ggr så blev det så att han "gick vilse" och inte kom ihåg... skitjobbigt. Jag var nervös jämt och han förstod inte för det hände inte alltid... Just när man börjat "lita" på honom igen så slog det till med en sån där minneslucka. Efter att ha gjort bort sig på en jobb kick-off så bad han om ursäkt till jobbarkompisar och slutade dricka tvärt... Har inte druckit en droppe på 4 år nu (mer än alkoholfria öl och lättöl). Skitskönt och han tycker själv det är skönt att inte dricka....

Styrkekram till dig!!

/Anna

Tisalen sa...

oh shit vad orolig och arg jag skulle vara