tisdag 15 maj 2007

Könskvotering på dagisnivå

Mötte grannen här om dagen. Han hade varit med sin dotter, 15 månader, och besökt en förskola i området. Det är ett föräldrakoperativ med 14 barn på 4 personal. Hemlagad mat. Engagerade föräldrar. Enligt grannen. "De tyckte att vår dotter passade in i profilen. De söker en tjej i hennes ålder" sa han. "Passade in?" sa jag. "Ja, de vill inte ha in vilka barn som helst" svarade han. Har man ett utåtagerande barn eller ett barn med särskilda behov har man inget att hämta där förstod jag. Ett sådant barn skulle kunna rucka den lilla gruppen. Hemskt att sortera barn så. "Men vadå en tjej?" undrade jag. "De vill ha en tjej till gruppen"svarade grannen. "Tänk om Prinsen bara skulle leka med tjejer på dagis, om han inte hade någon kille att leka med" fortsatte han. "Jo men sådant faller sig ju naturligt. Sorterar man små barn efter kön så är det ju som att vi vuxna säger att pojkar leker med pojkar och flickor med flickor" svarade jag. "Jag tycker att det är bra,deras system" svarade grannen och jag anade att han var stolt över att hans barn passade in i profilen med kön och allt. "Jag tycker att det är trams" sa jag. "Riktigt tramsigt är det!"

Samma sak hände vännen K. Hon tackade nej till en plats på en privat förskola. Hennes dotter hade redan börjat hos en dagmamma. Vännen K´s kompis H med barn i samma ålder ville ha platsen som K tackade nej till. Då H ringde till förskolan fick hon veta att hon inte kunde få platsen. De behövde en flicka till gruppen. H har en pojke.

Jag vill inte att Prinsen ska gå på en förskola där personalen tänker så inrutat. Jag vill att Prinsen ska gå på en förskola där personalen klarar av av en barngrupp kan bestå av sex flickor och tio pojkar. Att personalen fixar att skapa en god stämning och en bra dynamik oavsett vilka kön det är på barnen. Något annat är för mig helt otänkbart.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åhhh. Asså - att inte ta emot barn i behov av särskilt stöd. Allvarligt talat!!!! Vilken värld vill man att ens barn ska växa upp i? En värld där alla är "normaliserande"? Där ingen får vara annorlunda? Förskolan och skolan ska spegla samhället. Alla ska få plats och alla har rätt att vara som de är. Vilken människosyn vill man ge sitt barn? Jag blir både chockad och förbannad. På en sådan förskola eller skola skulle jag aldrig kunna tänka mig att arbeta och inte hade jag placerat mitt barn där heller. Stackars de barn som får växa upp i en sådan miljö. Så mycket de kommer missa...

Förlåt att du fick denna "föreläsning" men jag tänder liksom på alla fyra när jag läser om liknande förhållningssätt. Är man pedagog så är man...

Stor kram till dig!!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Det verkar inte klokt! Och dessvärre har jag hörtom det förrut hur man vill ha in barn av ena eller andra könet i en grupp.

Så klart att man får Pojkar och Flickor då, ifall någon fått platsen för sitt kön. Då måste de ju leva upp till könsrollen för att vara värdiga platsen.

Ja jag vet att det var precis det här du skrev, men jag håller med så mycket att jag måste upprepa det!

Tre Gringos sa...

Jag har varit med om att barn inte fått plats på föräldrakooperativ med motivering att föräldern inte passade in. Den föräldern ifrågasatte för mycket och ansågs kritisk mot verksamheten.
Loj

Anna sa...

Låter fullkomligt vansinnigt.

Jag trode faktiskt inte att sådant förekom... måste ha levt i en mycket skyddad värld.