tisdag 31 mars 2009

Amma länge

Visst är det oförargligt med amning, larvigt att bli upprörd av att en kvinna tar fram bröstet för att en bebis behöver mat. Jag tycker att amning är en självklar grej, inget märkvärdigt alls. Ändå känns det inte ok när en treåring berättar för mig att hon tuttar på mammas bröst, att hon suger på tuttarna på natten. Jag kan inte alls förstå varför man väljer att amma sin treåring. Inte alls faktiskt.

6 kommentarer:

ylwa sa...

Näe det är faktiskt helt oförståligt! När barnet är så stort känns det lite snuskigt tycker jag. Och varför skulle man vilja gå runt med mjölk så länge? (kan ju inte vara mycket men ändå..)

MochM sa...

Svårt det där.

Pratade om det med min mamma härom dagen. Hon berättade att hon ammade mig 4 månader, min ena bror ca 6 och min tredje, håll i dig nu, i drygt 2 år! Minns att jag och min äldre bror (den minsta är en sladdis) tyckte det var lite märkligt då.

Mamma sa att det är så olika. Att hon ammat mig och min äldre bror så kort för att hon gick i skolan då, min yngsta bror var hon hemma med i två år och hon ammade honom till han började på dagis.

Han började naturligtvis äta "vanlig" mat precis som andra barn, men hon fortsatte amma morgnar och kvällar. Menade att det var en mysig närhetskänsla plus att hon anser det vara nyttigt (ur näringssynpunkt). Sen tyckte hon även det var bekvämt, maten fanns ju alltid med och hon behövde aldrig fixa ersättning eller välling. Hon var också fascinerad över att mjölken "bara kom" morgnar och kvällar, att hon inte läckte resten av dagen. Att kroppen är fantastisk så.

Men hon är inte den som tycker alla ska göra det. Upp till var och en, trivs man med det och kan så gör man det så länge man vill, menar hon.

Jag kan fortfarande tycka det är lite halvmärkligt själv att amma ett barn som kan be om det... men jag förstår även min mamma.

m.

Paprika sa...

Håller med Ylwa, det känns faktiskt lite halvsnubbigt med barn (eller deras mödrar snarare) som ammar så länge. Fatta själv vad bisarrt när ungen kravlar upp och sätter sig till rätta, drar upp tröjan och hugger tag... Nej, not for me, säger jag bara.

Anonym sa...

Ja, det är mysko. fast då fattade jag inte heller närhetskänslan med amningen, även om jag ammade dottern i 11 månader... Om jag får vara lite elak så tror jag att man ammar så länge för att man har svårt att separera sig från barnet, alternativt acceptera att det blir äldre...

Alice sa...

Jag har ju inga barn så jag vet inget om amning, men håller med om att det verkar konstigt! Såg en brittisk dokumentär på femman för ett tag sedan, där ammade några kvinnor 7-åringar! /Alice

Frida sa...

Jag håller inte alls med dig, tycker att man har en "västerländsk" sexualiserad syn på bröst och amning om man störs av detta... Önskar att jag fick amma så länge, men det går inte för man får inte amma om man ska göra syskonbehandlingar... Ju. Det är inte därför du retar dig på det...?