fredag 9 april 2010

Piller

Näe som sagt gillar jag inte piller. Och ändå har jag petat i mig multivitaminer varje dag i typ fem år. För det ska man göra när man planerar att skaffa barn och gärna när man ammar. Och vi har ju som ni vet försökt att få barn länge. Och idag sa de på nyheterna att det är farligt, ökar risken att få bröstcancer. Och jag blir nojjig så klart. Men jag har scannat mina tuttar nyligen och kastat vitaminburken idag. Kan jag sluta grubbla över det och hur resonerar ni?

8 kommentarer:

piratmamma sa...

Skrev precis själv ett inlägg om detta. Visst fan blir man nojig. Jag skippar multivitaminerna men fortsätter med Folsyran. Tror jag.

ylwa sa...

Jag tycker inte du ska grubbla, nu har du slängt vitaminerna och du kan inte spola tillbaka tiden :)

Piratmamma tanken är god, men det är ju just folsyran som är boven enligt forskarna.. Jag tror på att äta folsyra under en graviditet (för där hade jag inte vågat chansa på att mitt barn skulle födas med t ex ett ryggmärgsbråck som hade kunnat undvikas) och för övrigt äta allsidigt och nyttigt. Gör man det får man i sig det mesta man behöver och även folsyra finns naturligt i viss mat :)

piratmamma sa...

ylwa: Rekommendation har tidigare varit (är fortfarande?) att äta extra tillskott av folsyra om man planerar att bli gravid. Om man, som i vårt fall inte KAN planera, blir det lite trixigt. Jag har ätit folsyra under det 1,5 år som vi har försökt bli gravida genom IVF, och jag väljer att fortsätta genom kommande IVF:er.

Maja Gräddnos sa...

Än det ena, än det andra ska man oroa sig för.
Jag tänker att några år är inte så himla lång tid. Under graviditet och amning så behöver man ju mer, det kanske kan vara så att multivitaminerna är mindre "farliga" då eftersom kroppen behöver mer. Och i så fall är vi ju ännu mer på den säkra sidan.

Alice sa...

Jag läste också om det i tidningen. Blev lite nojig, har ju ätit multivitaminer sen tonåren. Käkar dessutom extra folsyra av och till och har så gjort i två års tid nu under alla IVF'er. Plus alla hormoner man tagit under 7 IVF'er. Och har aldrig ammat och kommer troligen aldrig att göra det heller, vilket också ytterligare ökar risken. Känns som man kan vänta sig bröstcancer som ett brev på posten! Usch! Fortsätter ändå med folsyran nu enligt ordination men har slutat med multivitamin.

ylwa sa...

Piratmamman och Alice - men om det är just Folsyran som är boven i multivitaminen och ni kommer fortsätta äta Folsyra så skulle ni ju inte behöva slänga multivitaminerna, det är så jag tänker :) Men visst det kan vara någon kombination i multivitaminen som gör Folsyran farlig, jag har ingen aning :)

piratmamma sa...

ylwa: Jag tänker så här - att folsyran är boven är ju bara gissningar, om jag har fattat rätt. Och eftersom det är folsyran som är viktigt inför/under graviditet så känns det dumt att skippa just den. De övriga tillskott som finns i multivitaminer får man säkerligen i sig ändå, om man äter någolunda varierat.

Tisalen sa...

Äter inte, har nästan aldrig ätit och kommer inte att äta vitaminer...men när vi försökte få barm och när jag var gravid så har jag ju knaprat flsyra....och det blev ju några år...lika bra att inte tänka på det