tisdag 7 februari 2012

Separerad

I går och i dag har jag på riktigt försökt föreställa mig hur livet som separerad skulle kunna vara. Var jag skulle bo. Vilket jobb jag skulle söka. Hur vi skulle dela upp möblerna. Om vi skulle bråka eller vara lugna och metodiska. Hur det skulle vara att ha barnen varannan vecka. Det sistnämnda gör mig iskall. Barnen är mitt allt på jorden. Att missa halva tiden med dem skulle vara som att dö en smula.

Vi har haft det lite körigt en tid. Gittan har sovit dåligt i flera månader, har varit vaken i timmar på nätterna. Prinsen hade magsjuka förra veckan. Kräktes och hade ont i magen. Gittan har varit dålig med 40 i temp. (Det har varit så där som det kan vara ibland på vintern när man är småbarnsförälder.) Prinsen har heller inte velat vara hos dagmamman på två veckor. Han säger att det är för få barn och att han inte gillar den andra dagamman, J. Jag menar att hos dagmamman händer det ju något. Det är svårt att stimulera Prinsen här hemma dag efter dag i vargavintern när inget annat barn är hemma. När Gittan är vaken och ska ha sitt. Men jag tvingar honom inte när han blåvägrar. I går kom mamma och Ingemar hit. Prinsen och jag gick ut och åkte pulka i en timme medan de lekte inne med Gittan. Sedan spelade de spel med Prinsen. Så lite från dem men ändå så himla betydelsefullt för mig.

Sambon sa en jäkligt dum sak till mig i förrgår. (Jag tänker inte skriva vad det var för då tror ni att han är galen och det är han faktiskt inte.) Det hoppade ut som en svordom men var så mycket värre. Det lät som ett hot men det var inte menat så och hotad kände jag mig inte (det har jag aldrig någonsin gjort!) Han bad om ursäkt, som att han hade sagt "fan." Men jag tyckte inte att det räckte, utan tyckte att han skulle ha ursäktat sig himla mycket mer. För Prinsen hörde.

Det är inte lätt att leva med mig. Inte nu när vi har barn. För jag vill göra det rätta och säga det rätta, ställer kvar på både Sambon och mig själv. Jag anser att det är vi som skapar våra barns barndom, att det bland annat är vi som gör deras minnen. Vad vill vi att de ska minnas från det att de var små? Att mamma satt vid datorn jämt? Att pappas tid upptogs till stor del av mobilen? Jag är ingen expert på något sätt, men jag har en pedagogisk utbildning och funderar mycket. På hur man borde göra. Och så klart gör jag inte alltid så. Men jag eftersträvar det.

Sambon är hantverkare, en duktig sådan har jag förstått. Han har ett eget företag och arbetar med en kille som heter P. P är pigg och bra på att jobba, är under 30 och har inga barn. Han lever med en tjej och gillar att träna och att jobba. P är snäll, pratig, högljudd men osäker och barnslig. Liksom valpig. Vid flertalet gånger har jag märkt att P har dålig inverkan på Sambon. Jag vet hur barnsligt det låter. Sambon är ju trots allt en tvåbarnsfar på snart 40. Men det är som att P får Sambon att spela Allan Ballan. I går tog jag upp det, att det kanske blir lite så att Sambon häver ur sig saker för att samtalen är på lite grottmänniskenivå på dagarna. Då fick jag sura miner och kommentarer som att inte P har med saken att göra, att det var befängt sagt av mig och att jag är fina akademiska Anna-Bell. Sedan gick han och lade sig.

Jag har ställt mig i bostadskö idag. Inte för att jag på riktigt tror att det tar slut mellan oss nu. Utan för att det känns skönt. Det känns bra att veta att jag kommer att klara mig om jag måste. Klara oss, Prinsen, Gittan och mig. Men egentligen vill jag inte. Jag vill att det ska kunna fungera, men ibland känner jag bara för att skita i förhållandet för att det känns så tröstlöst. Som att vi pratar olika språk.

Många gånger blir jag irriterad på slängda strumpor eller på att Sambon inte ser att toan är skitig. Nu är det annat. Viktigare saker. Som att han är tanklös och häver ur sig saker. Att få en kommentar liknande den jag fick här om dagen är vidrigt när det sker inför ens barn. En sån grej skulle kunna få mig att kasta in handduken. Det är därför jag skriver detta inlägg. För några veckor sedan var allt frid och fröjd. Men det är väl så, att det går upp och ner. När jag tänker på Sambons svårighet att be om förlåtelse blir jag ledsen och rädd. Ledsen för att jag sällan får höra ordet. Rädd för att jag vet att våra barn förmodligen kommer att hantera konflikter som vi gör.

Jag har längtat efter att få barn jämt. Nu när drömmen äntligen är sann tar jag för mig, prioriterar barnen och sätter mig själv åt sidan. Jag vet inte hur folk delar upp sysslorna hemma, men jag tar mycket så har det jämt varit. Jag vill vara mycket med barnen och därför är jag det. Synd att konsekvensen blir att Sambon blir Second Best. Jag hade aldrig nöjt mig med det. Jag curlar hemma. Inte barnen men Sambon. Många gör det men jag erkänner. Han är mer negativ än vad jag är och saker är jobbigare för honom. Därför tar jag en massa och gör honom, barnen och hela förhållandet en björntjänst.

Jag borde åka bort en helg, låta Sambon styra hela skutan själv. Det skulle gå skitbra och vara nyttigt för alla. Gittan är 13 månader och nyss lade Sambon henne för första gången. Han har aldrig storhandlat med båda barnen, aldrig varit iväg med båda. Aldrig packat en skötväska eller gjort i ordning båda på morgonen. För han har aldrig behövt.

Så vad är problemet, enligt mig, om jag drar det kortfattat?

-Sambons bristande förmåga att sätta sig in i andras (läs min) situation. Att han är för hårdhudad och känslokall. Att han har så himla svårt att ställa till rätta och säga förlåt.

- Att Sambon vissa gånger blir som ett barn. Jag skulle kunna ha tre barn, visst, men inte ett stort på 37 år! För att nämna en gång så skulle Sambon ut och spela golf en gång i somras. På morgonen visade det sig att Prinsen hade magsjuka och jag bad Sambon vara hemma var på han blev sur. Jag kan fatta att man blir besviken när det inte blir som man har tänkt sig. Men barnen måste gå först! Är det rimligt att en vuxen är hemma med ett magsjukt barn och en bebis på ett halvår och den andra vuxna golfar? Jag tycker inte det! Vissa gånger när galoscherna inte passar går Sambon och lägger sig i protest trots att ett eller två barn är vakna. (Hände senast igår.)

- Kombon att jag har kontrollbehov och är föräldraledig är inte strålande. (Sambon kan inte vara hemma med barnen säger han på grund av firman. Jag vet att de annars hade varit skitbra för oss!) Detta gör så att jag är nummer ett för barnen, att jag gör det mesta (förrutom att vissa gånger handla, laga mat, fixa i köket och greja med bilarna) hemma. Jag är familjens projektledare som har koll på läget och dirgerar ut. "I helgen är det kalas" osv. Detta gör förmodligen att Sambons självkänsla med barnen inte är på topp, om jag får gissa. Han skulle kunna sköta det lika bra, det vet jag.

Exempel på lösningar då?

- En snack med Sambon. Hm, det har jag haft förr men det verkar inte bita. Det är som att han inte förstår dilemmat. När jag exempelvis ber honom att berätta för Prinsen hur det var när han sa det där dumma till mig skruvar han på sig. För mig känns det rimligt att Sambon säger något i stil med att "Det där jag sa till mamma, det var jättedumt. Det skulle vara skoj men det förstod inte mamma. Det var därför hon blev ledsen. Allt är bra nu och mamma och jag är vänner igen." Typ så. Men det händer ingenting och JAG kan inte säga det. För det var HAN som gjorde felet denna gång. Hur ska man göra när man inte har samma tänk? (När jag vill prata och diskutera tycker han att jag tjatar eller ältar. Ja ni fattar...)

- Lämna över. Dra en heldag eller två för att låta honom och barnen bara vara utan mig. Ovant för honom men mest jobbigt för mig tror jag i ärlighetens namn.

- Familjerådgivning? Ja kanske det. För att reda ut med en annan person vid vår sida.

- Separation? Men måste det gå så långt? Är det inte möjligt att ändra på sig i ett förhållande (bli lite mer ödmjuk och mindre bångstyrig) eller är det ett övergrepp på personens natur? Enligt mig bör man absolut kräva stor respekt!

Vad säger ni, kloka bloggläsare där ute? Ge mig konkreta råd och feedback. Tack!

7 kommentarer:

Mary sa...

Familjerådgivning är ju många väldigt nöjda med! Fast det verkar gälla att hamna hos rätt person, så klart. Jag hade nog försökt med det. Jag tror det kan motverka att man hamnar i låsta roller när man ska försöka kommunicera.

En reflektion om din sambos uttalande: jag tycker att du kan prata med Prinsen, även om det självklart är din sambo som borde göra det (men det kanske du redan har gjort). Om du tror att han inte menade så illa så tycker jag du kan säga det till Prinsen. För Prinsens skull alltså, absolut inte för sambons!

Paprika sa...

Oj, Anna-Bell. För inte allt för länge sedan var det jag som satt och kollade bostäder och försökte tänka mig in i tillvaron som ensamstående. Steget att ställa mig i kö tog jag dock aldrig, och nu är jag - och därmed också förhållandet - på rätt köl igen. Familjerådgivning skulle jag råda er till (om sambon kan släppa tjurskallen och gå med på det) som en första åtgärd.

Vi pratar på fredag. Kram!

Anonym sa...

Hej!
Förstår att det snurrar många tankar just nu.
Boka in egen tid för dig och "egen tid" med ett barn i taget. Då får din sambo "inskolning" i livet med barnen och du kan tänka mer på dig själv.
Lycka till

jennica sa...

Helt klart; sluta serva din man och lämna över ansvaret för barnen till honom mycket mycket mer. För er bådas skull, för era barns skulle, för er familjs skull. Åk bort och ta det lugnt som du skriver, hitta på något att göra borta hemifrån tex en kväll i veckan. Jag lovar, det är absolut absolut värt det i längden. Han kommer aldrig att uppskatta och/eller förstå allt du servar familjen med om han inte själv måste göra det.

Anonym sa...

Tror också att en del av lösningen ligger i att han värdesätter, och själv får pröva på, att ta hand om barnen MYCKET mer än han gör i dag. Men då måste du låta honom göra det. Känns som ni sitter i gamla könsroller där hans jobb är jätteviktigt och "det går bara inte att han är pappaledig". Big Top har en topp-position på sitt jobb och tjänar trefaldigt mot mig - men han är pappaledig i alla fall 6 månader. Med det menar jag att det går om man vill - även om man förlorar massor av pengar. Det handlar om vad man prioriterar och vad man tycker att det är värt i form av ekonomisk uppoffring.

Jag skulle få spunk om Big Top aldrig la Sockret eller tog hand om henne när jag vill göra annat (typ helg i skärgården med polarna som jag var på i höstas).

Sedan att stå i bostadskön är aldrig fel. Man måste ha många års kötid för att ens få en etta i tjotahejti. Jag brukar leta bostad till mig själv en gång i halvåret MINST :)

Motti

Maja Gräddnos sa...

För mig tycks det som att du och sambon har levt parallella liv under väldigt lång tid nu. Du drog ju syskonskaffarlasset ganska ensam också, om jag minns rätt. Och sedan rullade det på, hejsan hoppsan, det var ju AnnaBell som ville ha fler barn så det är väl inte mer än rätt att hon tar hand om dem också...? Så kanske du tänker själv? Och kanske tänker sambon lite det också, ibland?

Såhär är det. Om det skulle gå så långt som till separation så skulle sambon vara tvungen att ta exakt halva lasset. Då skulle det inte spela roll hur jävla viktig han var på sitt jobb. Är det pappavecka är det bara att ta VAB, utbildningsdagar på dagis, kortare dagar de veckor han har barnen... Och tänk, då är det plötsligt möjligt. Jag har ju sett det själv.

Att det inte är möjligt nu är ju för att du möjliggör för det att vara så.

Nu pratar jag bara av egen erfarenhet men jag tror inte att det går så bra att du försöker "uppfostra" sambon till att göra mer saker med barnen, be om förlåtelse etc. Risken är att man blir gnällkärringen. Risken är att han inte gör det bara för att det är du som "tjatar". Man hamnar i låsta roller. Han försvarar sig mot det du säger i stället för att tänka till över vad det är han gör och inte gör.

Jag röstar definitivt för familjerådgivning. Jag tror att alla småbarnsföräldrar, i princip, skulle behöva gå dit. Med lite tur får man hjälp att ta sig förbi knutarna innan de hinner bli för stora.

Och jag tror också att du måste ta för dig av den tid som finns och göra en del av den till din. Ja, det gör ont och man får dåligt samvete. Men risken är att annars sitter du kanske så småningom med varannan vecka som är din istället. Jag tycker definitivt att du ska se till att boka upp någonting helst två och minst en kväll i veckan. Träning eller vad som helst. Se till att du är ur huset den kvällen, se till att han får vara ensam med barnen och rådda alltihop. För hans skull och för barnens skull. De måste lära sig att även pappor kan. Se också till att lämna över ansvaret och sticka iväg någon helg. Han behöver få vara vuxen och pappa och hantera saker och ting själv på det sätt han vill. Det är säkert inte så långt från vad du vill när han väl får tänka efter och inte få det serverat för sig.

Jag tror också, AnnaBell, att du, om du får det utrymmet, kommer att få lite näring till den där kvinnan i dig som inte får så mycket plats nu. Det behövs för att man inte ska bli extra sliten, sur och gnällig. Man blir ju faktiskt lite dränerad av att hela tiden vara med små barn. Du behöver få fylla på någonstans.

Tudorienne sa...

Det har låtit som attni jobbat er fram till den här sprickan under lång tid. Separation är onödigt och jäkligt kostsamt, det verkar ju också som att ni gillar varann egentligen. Men man måste jobba målmedvetet med förhållandet tror jag, speciellt under småbarnsåren.

Och nu är det väl hög tid att ta tag att verkligen göra en ansträngning, tillsammans? Innan ni fastnar iåsta gräl som man nog lätt gör efter ett tags nedåtgående kurvor.

Mina snabba tips:
pappaledigt. Alltså på riktigt, det finns inga ursäkter. Och det är SÅ nödvändigt. Du måste släppa in honom på banan.
Du sticker iväg och har kul, utan familj. Regelbundet.