måndag 19 februari 2007

Besök i secondhandbutik.

I dag var jag och Prinsen med en av mina kompisar på utflykt. Vi tog pendeltåget och bussen för att sedan promenera sista biten. Målet för vår utflykt var en secondhandbutik. Jag hade aldrig varit där tidigare men min kompis växte upp i området och redan då hon var barn fanns affären.

Det var ganska stort, som tre olika rum, och där fanns en himla massa saker. Virkade dukar samsades med dockor och träleksaker på hyllorna. Där fanns kläder för både vuxna och barn, böcker, prydnadssaker och tyger. Allt i en salig blandning men ändå uppmärkt och lätt att hitta.

Den gamla damen som jobbade i affären var nog en 80 år så där och hade haft butiken i 31 år. Hon såg pigg och glad ut men verkade ha både dålig syn och hörsel. Damen kom nära, nära då vi pratade med henne och då vi skulle betala fick vi läsa upp vad det stod på prislapparna. Då tittade hon genom ett förstoringsglas och skrev med snirkliga siffror på kvittot. På små lappar hade hon skrivit vad sakerna kostade och på hyllorna kunde man läsa vad det var för saker där på. "Barby" och "Mackdonald-saker" stod det på ett par ställen. Man kunde hitta små påsar där en penna var ihopplockad med ett sudd, för 10 kronor. Vilken kärlek! En andrahandsaffär som inte luktar illa, där det känns fräscht och där butiksinnehavaren på 80 år har lagt ner sig själ, det kallar jag glädje.

Det var kul med en utflykt. Jag kom hem med en påse med retrokläder till Prinsen; Fina stickade raggsockor, byxor i mjukt tyg och en handvirkad filt. (Har sett sådana filtar i en affär i stan. De är inne nu och där kostade de flera hundralappar. Jag betalade 75 kronor!) I påsen låg också ett kvitto med snirkliga siffror, skrivet av en dam som lagt ner hela sin själ i sin butik. En gammal kvinna som pysslat och plockat i 31 år, som ansträngt sig för att få kunderna att trivas. Det gjorde man och det är därför jag vill tillbaka. Jag vill titta mer på de proppfulla hyllorna, se om jag kan göra några mer fynd och handla mer av damen med förstoringsglaset.

Inga kommentarer: