fredag 21 maj 2010

Råd

Jag har ett läge som mattar ut mig lite, som jag tänker på en hel del just nu. Det är det där med jobbet. Förut kändes det viktigt för mig att byta jobb. För att nr 1. Jag vill jobba med större barn och för att nr 2. Jag vill utvecklas vidare och få ha lite andra arbetsuppgifter. Alltså, det går ingen nöd på mig på jobbet. Ja vissa personer gör mig galen mellan varven men så är det väl på de flesta arbetsplatser anar jag. Andra är underbara och himla bra kollegor. Men till grejen. Förr var det viktigt ja, att byta. Nu känns det inte alls så himla aktuellt. Jag vill att Den lilla ska klara sig, växa och bli ett barn. Det är viktigt. Om den gör det vill jag, som jag skrev i tidigare inlägg, ta det lite piano. Inte vara ny på jobbet. Jag vill varva ner på ett ställe där jag känner folk. Inte varva upp på ett ställe där jag är ny. Förstår ni? Men jag vet ju inte hur det är med Den lilla, har inte sett om den lever och mår bra, inte varit på VUL ännu. Och telefonen ringer. Arbetsgivare som vill ha en andra intervju, andra som vill ge mig besked efter att ha träffat mig två gånger. Och jag blir matt för att jag inte vet hur jag ska göra. Så idag ringde jag inte upp. Jag drog till läkaren och gjorde blodprov för TSH:t och bestämde mig för att höra av mig på måndag.
Kära bloggvänner. Hur hade ni resonerat? Ska jag:

1. Lägga ner jobbsökandet och satsa på att vara kvar på den gamla arbetsplatsen, dyka upp i augusti bitter för att det sket sig eller (hoppas!) med en kula på magen.

2. Informera den nya arbetsgivaren om att jag är gravid i ett tidigt skede och låta dem ta ställning till om de vill anställa mig ändå. Om de vill det, dyka upp i augusti då det har skitit sig eller (hoppas!) med en kula på magen.

3. Säga till den nya arbetsgivaren att jag är gravid i ett tidigt skede och att det är bäst för alla parter om de väljer någon annan för tjänsten.

Vad röstar du på??

6 kommentarer:

Maria sa...

Oj, det var svårt. Funderade på vad jag själv hade valt och tror att jag hade gjort följande:

När de ringer och säger "jobbet är ditt" så berätta och låt dem ta ställning till om de vill anställa dig eller ej. Så nr2 ligger väl närmst då.

OM det är byta jobb du vill. För jag tror stenhårt på att lilla pyret kommer att stanna kvar i 9 månader:).

Ha en mysig helg med familjen!

KRAMAR

jennica sa...

Hej, jag läser din blogg ofta men är urdålig på att kommentera. Jag håller tummarna för dig ofta och hoppas VERKLIGEN att det går vägen för dig.

Den här frågan MÅSTE jag bara kommentera. Du skall göra som nummer 2 i princip. Vill du söka nytt jobb så skall inte graviditeten spela någon roll, och om du skulle bli erbjuden ett jobb men ändå känner att det känns fel så kan du tacka nej. Jag tycker att det är principiellt viktigt att arbetsgivare lär sig räkna med att barn finns med i de flesta sammanhang, också jobbsökarsvängen. Jag är själv hemma nu med en tremånaders IVF-son. Sökte drömjobbet i sjunde månaden utan att tala om det, fick komma på intervju med då stor mage. De tyckte att jag gjorde rätt och jag blev till slut den som blev erbjuden jobbet trots att jag i så fall skulle börja med tio månaders föräldraledighet. Det gillar jag, en modern arbetsgivare. Det är inte du som skall behöva ställas inför dilemmat, utan det är något som arbetsgivaren måste kalkylera med.

Så tycker jag. Håller såklart alla tusen tummar och tår för att den lilla skall klara sig hos dig. Och att du skall göra som du känner. Blir du erbjuden ett jobb och tackar ja, "trots graviditet" så skall du gå till det nya jobbet med högt huvud och förvänta dig att bli behandlad som en ny kompetens kollega. Vill du inte byta, så stannar du där du är nu. Särskilt som du inte sitter i sjön och inte har panik.

ALL LYCKA!

Tre Gringos sa...

Alternativ 2.
Känns ärligaste både för dig och ev framtida arbetsgivare.

paprika sa...

En till röst på förslag nr 2.

Tudorienne sa...

Jag röstar på en fin kula efter sommarn! Jag tycker också att jobbyte ska vara en sak för sig, oavsett graviditet. Du ska nog kunna varva ned fast du är på nytt jobb. Att berätta innan du byter är väl schysstats såklart.

Uniflora sa...

Ta nytt jobb. Berätta när de erbjudit dig jobbet. Säger de nej då kan du lägga in en liten anmälan på arbetsgivaren innan du går tillbaka till ditt gamla jobb.

Kram