måndag 15 oktober 2007

Min lärarutbildning. Är den sämre än andra utbildningar?!

Blev inspirerad av att läsa hos Kattmamman om utbildningar. Däremot vill jag påpeka att detta inlägg inte har något med Kattmamman att göra.

Jag har en lärarutbildning. Det har varit en del råplugg under utbildningens gång men oftast inte. Varför skulle min utbildning vara mindre värd än andra, som vissa anser?

Då man ska arbeta med de yngre barnen är det inte så att man på Lärarhögskolan får fem tjocka böcker på engelska för att lära sig om exempelvis mobbning. Vi har istället fått läsa olika böcker, både skönlitteratur och vanlig kurslitteratur, haft seminarium, gruppdiskussioner, gjort enskilda arbeten, hållit föredrag och haft skriftliga tentor för att lära. Meningen har då inte varit att banka in fakta ur några böcker i skallen för att sedan visa i form av en skriftlig tenta att man läst på, utan detta arbetssätt ska få de blivande pedagogerna att reflektera, diskutera och ge dem verktyg att använda ute i verksamheten tillsammans med barnen. Visst måste man som lärare även ha ämneskunskapen. Men inte bara.

Hur kan det komma sig att det är ok att outbildade lärare arbetar i skolan? För att många inte lägger så stor vikt vid denna utbildning? För att "vem som helst" kan ta ett jobb på en skola? Men är det verkligen så att man är en bättre lärare för att man har utbildningen? Nej, det behöver inte vara så. Men så klart att jag vill att det ska vara lärare i skolan som kan någonting. Som har både ämneskunskapen OCH pedagogiken. För lärandets skull. För sättet som man hanterar olika saker i barngruppen på.

Så varför är det så många som säger till mig nu; "Så du ska jobba på dagis? Men skolan då...?" Och jag märker attityden. Att det är lite bättre att jobba i skolan än på förskolan. Att folk tror att det kräver lite mer av en. Att det är mer prestige. Varför skulle annars de killar som pluggar på Lärarhögskolan utbilda sig till gymnasielärare, högstadielärare eller idrottslärare? Vad har det med att göra? Lönerna och prestigen så klart.

Det är en allmänt trist attityd till folk som är pedagoger på förskola tycker jag. Som att vem som helst kan ta ett jobb på dagis. Ja det kan man kanske. Om man har tur att få en tjänst som barnskötare kan man få en pisslön. Men det är ändå vi som har pedagogisk utbildning som har det pedagogiska ansvaret som det heter. För det handlar inte bara om att byta bajsblöjor och snyta näsor med de mindre barnen. Det handlar också om att se barnen, individuellt och i gruppen. Få dem att utvecklas i sin egen takt till ansvarsfulla och trygga individer. För det är vi som arbetar med barnen hela dagarna som sköter en stor del av det, medan ni är på jobbet. Därför ska vår utbildning räknas lika mycket trots att vi inte har haft X antal tentor och labbrapporter varje månad. För att vår kunskap räknas. För att vi har ett stort ansvar. För att vi gör ett viktigt arbete.

1 kommentar:

Åsa sa...

Jag är otroligt imponerad över alla som orkar vara lärare. På dagis eller på gymnasiet - alla åldrar har enligt min mening sina för- och nackdelar. Alla åldrar är lika viktiga för utvecklingen! Att ha människor som du som ställer upp och tar hand om våra barn - vår framtid - är beundrandsvärt! Ni är värd all eloge! Och utbildningen - det är väl en självklarhet att man ska vara behörig, man kan ju jämföra med vilken yrkesgrupp som helst. Är jag lite bra på att skissa så kan jag bli arkitekt - varför måste jag plugga i sex år? Stor kram!