tisdag 16 oktober 2007

Vaccin mot pneumkocker

Jag ringde till ett ställe där de vaccinerar och undrade över det där vaccinet mot öroninflammation som BVC-tanten pratade om. Det finns inget direkt vaccin mot öroninflammation sa hon på Vaccin Direkt, dit jag ringde. Det som finns är ett vaccin mot pneumkocker som är en form av bakterier. Om man vaccinerar sitt barn får han eller hon ett bra skydd mot lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Gällande öroninflammationer så ger det bara ett skydd på 7 %. Nu mer ingår tydligen detta i BVC:s vaccinationsprogram så att alla barn födda efter 30/6-07 får det.

Så här sitter jag och undrar vem som vågar avstå detta vaccin. Om ens barn skulle drabbas av exempelvis hjärnhinneinflammation så skulle man ju älta ihjäl sig själv om man inte hade knallat iväg och fixat vaccin mot detta. 750 kronor kostar en dos och Prinsen skulle behöva 3 doser.

7 kommentarer:

Fillan sa...

Hjälp, vaddå är detta något man måste köpa till? Jag fattar inte riktigt... Eller ingår det i det vanliga vaccinationsprogrammet???

Anna sa...

Häpp! Självklart har Lilla My fått det! Du vet ju hur jag är med att läsa och forska och bry mig i det medicinska :-D

Anna sa...

Jo, i Stockholm ingår det tydligen numera i vaccinationsprogrammet, men inte i övriga landet. Har jag läst. Eller om det var min BVC-tant som sa det. Hur som helst var det supernytt på min vårdcentral när Lilla My fick det. De fick beställa hem bara till oss!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag är förmodligen dum i huvudet. Men jag känner till vaccinet och har gjort det länge. Och ändå hade jag inte tänka låta vaccinera Lillkatten.

Inte för att jag är emot vacciner, jag tycker att de är jättebra!!! Men för att de inte ingick i basutbudet som Lillkatten följer, och för att jag tror att ifall det varjätteviktigt så skulle de gett det även till barn födda tidigare.

Anna sa...

Vi bor i Stockholms län och om inte jag minns rätt så ingick något i den spruta Melvin fick vid 3 månader som hade något med hjärnhinneinflammation att göra... verkar ju konstigt om inte samma spruta/dos ges överallt. Kolla upp vad ni fick i er 3 månaders spruta, googla på det och kolla så du inte fått det redan.

Anna sa...

Jag vet att Smittskyddsinstitutet (tror jag det var. Så vida det inte var Socialstyrelsen eller något annat som började på S) har rekommenderat att detta ska ingå i vaccinationsprogrammet. Men tydligen är det en kostnadsfråga för Landstingen och det är därför det dröjer.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Från och med första juni (tror jag att det var) så ingår pneumkock-vaccinet i basvaccineringen i Stockholm.

Men både Prinsen och Lillkatten är för gamla för att ha fått den.