lördag 27 september 2008

Tjuvkikat genom fönster

Idag var jag i Södra hålan, stället där jag har vuxit upp. Ett av syrrans barn, C, och jag gick med Prinsen till en förskola och lekte på deras gård. Eftersom jag själv jobbar på förskola tycker jag att det är kul att se hur andra har så jag kikade in i ett fönster medan barnen lekte. Det är intressant att kolla in inredningen, synlig dokumentation eller annat som kan ge intryck eller inspiraton. Så fick jag syn på en tavla där det var skrivet med en whiteboardpenna. Så här stod det ungefär:

Detta får man INTE göra här:

Jonna - Får inte gå ut på gården utan att säga till
Kevin - Får inte kasta bollar eller annat inomhus
Mustafa - Inte skrika
Linus - Ska inte slåss
Mustafa - Får inte slåss och sparkas
Emma - Får inte säga kränkande saker


Detta FÅR man göra här:

Emma - Kramas
Mustafa - Leka ute och inne



Ja ungefär så stod det. Och där stod jag med näsan upptryckt mot rutan och blev bara mer och mer irriterad. Använder personalen en tavla för att komma ihåg vad barnen inte får göra? Snacka om att fokusera på fel saker. Och namnger de sk pedagogerna vilka barn som gör vilka fel? Så att alla kan se, så att alla kan förstå vem som inte kan göra som man ska. Tänker de inte på den negativa spiralen som blir? Varför kan de inte skriva trivselregler som gäller alla, där det inte finns några namn? Fattar inte personalen att det är kränkande att göra så här? Jag blir förbannad. Måste jag stolpa dit en vardag när de har öppet och tala om att de inte kan ha en tavla där de skriver upp namnen på barn som gör galet och att de sedan presicerar vilket fel de gjort? Förstår de inte att barnen kan få stämplar på sig och att det hela kan förstärkas när föräldrar ser vad som är skrivet?

Bye the way, så bra att Mustafa får leka både ute och inne på förskolan. Ja det stod faktiskt precis så. Jag blir galen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om att fokusera på helt fel saker!! Uppmuntra barnen istället för att tala om allt de gör fel. Detta är ju något som kommer att följa med dem i livet...

Dessutom fattar jag inte hur pedagogerna tänkte och så undrar jag om föräldrarna har sett denna tavla? För nog borde de ha reagerat på det??

Anonym sa...

mycket märkligt!

Kanske ska lägga till en sak på listan:

Personalen - inte kränka barnen!

Anonym sa...

Verkligen tragiskt. Något får mig att tro att de som jobbar där saknar utbildningen.

Om du inte orkar/vill säga till dem tycker jag att det vore bra om du skickade ett brev till dem.

Tre Gringos sa...

Fy skäms! på personalen på den avdelningen.

Anonym sa...

Kan det inte vara så att de har haft någon samling och pratat trivselregler och det är barnen som har kommit med förslagen på vad man får och inte får göra ex. Mustafa sa att man inte får slåss och sparkas. Hoppas verkligen att det är så.
//Maria

Anonym sa...

jag tolkade det precis som maria innan jag läste din tolkning. vet att vi i alla fall fall fick göra liknande listor när jag var liten.

Anna-Bell sa...

Maria och Jenny: Ah där sa ni något jag inte ens har tänkt på. Hoppas att det kan vara så.