söndag 21 juni 2009

Sträng?

Prinsen har under en period varit lite trotsig i vissa situationer. En sådan situation är tandborstningen. Ibland vill han inte borsta sina tänder. Jag tycker att man som förälder får välja sina fajter med att borsta tänderna är en grej man ska göra enligt mig. Hur som helst ville han inte borstat förra lördagen, på morgonen. Han skrek och sprang iväg. Vi skulle till ett par kompisar och jag sade till honom "Jag vill att du borstar dina tänder. Vi har pratat om att glass och bullar kan göra hål i tänderna. Nu ska vi åka till E och A och det kanske blir efterrätt där." Men han ville ändå inte utan sa surt "Jag vill inte ha glass och bulle." "Jaha" sa jag. "Om du inte borstar dina tänder blir det ingen efterrätt hos E och A. Ok." Han borstade inte.

Lunchen hos E och A var god. Efter att vi hade ätit upp sa E "Vi kanske ska ta fram lite glass?" Prinsen sken upp och jag påminde honom. "Men du, du borstade ju inte tänderna. Då skulle du väl inte äta glass?" Han tittade på mig och sa sedan inget mer om glassen som uteblev utan protest från någon.

I går berättade jag om händelsen för min mamma som utbrast "Så där skulle jag aldrig göra. Jag hade gett honom hela glasspaketet." Och jag kände mig som värsta stränga mamman fastän jag vet att jag är väldigt mjuk och kärleksfull Jag är inte alltid konsekvent man jag försöker och jag ville endast lära Prinsen att se ett samband och en konsekvens. Det blev ingen protest från hans sida, han verkar ha förstått det hela och har ännu inte strejkat igen från tandborstningen. Ändå känner jag mig dålig och sträng för att mamma gav mig den där kommentaren.

4 kommentarer:

Paprika sa...

Åh, den kommentaren låter som om den kunde ha kommit från min mamma! Jag tycker att du gjorde helt rätt och jag VET JU att du är en bra, snäll och pedagogisk mamma :)

ylwa sa...

Man ska inte lyssna på sin mamma när det gäller barnuppfostran! Jag kommer också bli (är?) en sträng mamma som mycket väl skulle kunna göra som du gjorde. Handlingar måste få konsekvenser, punkt slut! Lär man sig inte det när man är liten kan det gå hur fasen som helst när den lilla blivit stor..

Signora sa...

Jag håller fullständigt med dig. Och är lite imponerad av prinsen som kunde koppla tidigare tandborstningen till senare utebliven glass, och som dessutom accepterade det. Han är väl knappt tre år? Som min son?
Jag försöker också vara konsekvent, men framförallt tycker jag att konsekvenserna ska vara relevanta och inte rena bestraffningar.
Jag tror du är en strålande mamma!
Och mormorskommentarer ska man nog alltid ta med en nypa salt. ;-)

Tudorienne sa...

Du gjorde rätt och din mamma helt fel.